Grafiska Tips & Tricks

Vektorgrafik

Vektorgrafik jämförelse med rastergrafik

Vektorgrafik är baserad på matematiska linjer och färg som en bild. Denna typen av grafik används ofta i trycksaker som affischer, stora skyltar eller som logotyp. Största fördelen med vektorgrafik är att den kan förstoras utan att det blir suddigt eller pixligt. Grafiken är så kallad skalenligt utan att kvaliteten på bilden försämras till skillnad från rastergrafik.

Rastergrafik är digitala foton eller bilder som också kallas för bitmap. Exempelvis är foton som är tagna med en digitalkamera rastergrafik. Filformaten för rastergrafik kan variera liksom kvaliteten. JPG, BMP & TIFF är några format där rastergrafik kan sparas i.

En annan fördel som vektorgrafik har är att den tar mindre plats på hårddiskutrymmet till skillnad från en högupplöst JPG-bild. Det är inte konstigt om en TIFF tar 1 GB i storlek för en banderoll i storleken 2×1 meter, medan en samma bild i vektor bara tar några MB.

När det kommer till webben är det vanligaste att använda rastergrafik som JPG eller PNG borträknat från all text som är vektorbaserade. Här behöver inte bilderna vara så stora som till trycksaker. En duktig hemsidetillverkare är bra på att optimera bilderna till lägsta storlek till högsta optimala kvalitet.

SVG grafiken blir allt mer vanligare på hemsidor. Vektorgrafik kan spara som SVG för att kunna läsas av dagens moderna webbläsare. Symboler och små logotyper används ofta som SVG format. Bilden ses som klarare och tydligare till skillnad till små PNG filer.

Vektorgrafik jämförelse med rastergrafik
Vektorgrafik jämförelse med rastergrafik

Skulle ni behöva en exempelvis en logga i vektorgrafik kan MediaLappen göra en åt er. Fler grafiska tjänster hittar ni på medialappen.se.

En kommentar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *